Populiariausios audinių rūšys

Populiariausios audinių rūšys

Satinas

Satinas - labai tankus ir švelnus ilgapluoštės medvilnės ruoželinio pynimo audinys, blizgesiu primenantis šilką. Lėčiau dyla, gerai išsaugo spalvą. Šis audinys lengviau lyginasi, tad nemėgstantiems lyginti geriau rinktis satino patalynę. Tradicinis satinas yra 100% medvilninis audinys, bet rinkoje galite rasti ir su poliesterio pluošto priedu. Toks audinys yra stipresnis, tačiau blogiau sugeria drėgmę ir skalbimo metu paviršius pasidengia smulkiais medvilnės kamuolėliais - liaudiškai tariant nusiburbuliuoja.

Šiuo metu prekiaujame vienspalviu PREMIUM satinu bei raštuotu satinu.

Trikotažas

Trikotažas - lengvai krentantis, minkštas, gerai apgaubia, mažai glamžosi. Dėl šių savybių labai tinkamas paklodėms su gumomis, kadangi idealiai apgaubia čiužinį. Trikotažas gali būti tiek 100% medvilninis tiek su didesnėmis ar mažesnėmis sintetikos priemaišomis. Kuo plonesnis ar retesnis trikotažas tuo labiau tamposi ir ilgainiui patalynė gali atrodyti netvarkinga, išsitampiusi. Todėl patariame rinktis storesnio ir tampriau sumegzto trikotažo patalynę, kad kuo ilgiau galėtumėte džiaugtis neprikaištinga lovos baltinių išvaizda.


Mūsų asortimente rasite įvairių dydžių bei spalvų jau pasiūtas storo trikotažo paklodes su guma.

Flanelė

Flanelė - pašiauštas, medvilninis, vidutinio storumo audinys su pūkeliu. Audinys šiaušiamas iš abiejų pusių kol paviršiuje susidaro minkštas pūkas. Dėl jo audinys pasidaro pūkuotas, švelnus ir sudaro įspūdį, kad geriau šildo. Tačiau skalbiant šis pūkas palengva nusiplauna, ilgainiui susivelia į gumuliukus ir patalynė atrodo nebe taip gražiai. Atsparesnė dėvėjimui yra tankesnė flanelė.

Flanelė ilgiau išlaikys pūką skalbiama švelniu rėžimu. Ilgiau nesipumpuruos, jei skalbiant bus įdedama į maišelį dėl ko patirs mažesnę trintį su kitais skalbiniais. Jei pirksite truputį brangesnę flanelę, kurios plaukelis kirptas, ji bus lygiai tokia pat švelni, o geros išvaizdos nepraras ir po daugelio skalbimų.

Perkelis

Perkelis - dar vadinamas perkalis, tai plonas ir tankus audinys, švelnaus grifo, austas drobiniu pynimu. Gali būti tiek 100% medvininis tiek medvilnės ir poliesterio mišinys (dažniausia 50% medvilnės 50% poliesterio). Perkelis yra labai tankus (žymiai tankesnis nei drobė), glotnus, tvirtas ir neblizgus audinys. Vienspalvis arba margintas puikiai tinkamas patalynės gamybai.

Glamžytas audinys

Glamžytas audinys - gali būti tiek 100% medvilninis tiek mišriapluoštis audinys skirtingomis medvilnės ir sintetikos proporcijomis. Jei audinio sudėtis 100% medvilnė, tai jis turės visas medvilninio audinio savybes, bet jo nereikia lyginti, tai ir yra didžiausiais pranašumas. Taip pat ir mišriapluoščio glamžyto audinio - savybės kaip ir paprasto polikotono, skirtumas tik tas, kad specialaus apdirbimo dėka audinio nereikia lyginti. Bet reikia pažymeti, kad ne kiekvienam patinka grublėtas audinio paviršius.

Šilkas

Šilkas. Natūralieji šilkiniai audiniai gaminami iš šilkmedinių šilkaverpių kokonų, t.y. iš vikšrų. Šilkmedžiai gamtoje dauginasi savaime arba gali būti auginami žmogaus. Aukščiausios rūšies šilku laikomas vytinis šilkas, audžiamas iš ilgų gijų, suverptų iš kokono viduje esančios žaliavos. Tokios gijos būna net iki kilometro ilgio.

Šilkinius drabužius smagu nešioti bet kokiu oru - kai šalta jie šildo, o per karštį atvėsina. Visi šilkiniai audiniai sugeria beveik tiek drėgmės, kiek sudarytų pusė jų svorio. Greitai sugeria ir iš odos paviršiaus išgarinamą drėgmę. Tačiau prakaitas šilkiniame audinyje gali palikti neišplaunamas dėmes, nuo jų šilkas lūžinėja. Šilkinius drabužius bei patalynę geriausia valyti valyklose, nes plaunamas jis smarkiai blunka.

Drobė

Drobelė - drobinio pynimo medvilninis audinys, kurio išausta geroji ir išvirkščioji pusės yra tos pačios. Balintas, dažytas arba margintas, dažniausiai naudojamas lovos baltiniams ir paklodėms. Iš jo pasiūta patalynė tarnaus ilgai. Audinio kokybė ir stiprumas priklauso nuo siūlo storio ir jų tankio. Pagal apdailą skiriama nebalinta, pusbaltė, dažyta ir marginta drobė. Nebalinta (žalia), balinta, dažyta bei marginta plona drobė tinka siūti tiek lovos baltiniams tiek vasariniams drabužiams todėl, kad puikiai praleidžia orą ir gerai sugeria drėgmę. Balta, storesnių verpalų drobė skirta paklodėms. Vertingiausia yra plonų siūlų tanki drobelė. Siuviniai iš drobės stiprūs, gerai sugeria drėgmę, higieniški, laidūs šilumai, dailūs ir lengvai skalbiami. Tarnaus ilgai, tačiau glamžūs ir sunkiai drapiruojami.

Turime itin didelį vienspalvės ir raštuotos drobės asortimentą.

Kartūnas

Kartūnas - plonas, vienspalvis arba margintas, vidutinio sunkumo, drobinio pynimo medvilninis audinys. Dažniausiai iš vidutiniškai šiurkščių verpalų. Naudojamas vasariniams drabužiams arba naktiniams baltiniams. Gali būti naudojams ir patalynei, tačiau šis audinys tarnaus trumpesnį laiką.

Damastas

Damastas - aukščiausia satino rūšis. Tai blizgus kaip atlasas, prabangus audinys iš labai plonų verpalų, išaustas žakardo technologija - kaitaliojant metmenų (išilginis siūlas) pynimą atauduose (skersinis siūlas) sukuriami masyvūs reljefiniai raštai. Dažniausiai raštai tokios pačios spalvos kaip fonas, bet gali būti išausti ir iš skirtingų spalvų siūlų. Tokie patalynės komplektai laikomi prabangiais.

Mišriapluoštis audinys

Mišriapluoštis audinys (polikotonas) - medvilnės ir sintetikos mišinys, kuris nėra toks ilgaamžis ir patvarus lyginant su 100% medvilne, tačiau labai lengvai lyginamas, mažiau glamžosi, greičiau džiūna. Skirtingas medvinės ir poliesterio santykis audinyje turi didelę įtaką kokybei. Jei polikotono sudėtyje medvilnės yra tik 15%, tai šis audinys beveik sintetinis ir medvilnės savybės beveik nejuntamos, tačiau 65% medvilės padaro polikotono audinį ženkliai kokybiškesnį. Vis dėl to šie audiniai mažiau laidūs orui ir drėgmei, o didžiausia jų neigiama savybė jog ilgainiui apsivelia, nusiburbuliuoja.

Linas

Linas - retesnis, šiurštesnis, sunkus ir labai tvirtas audinys. Jis nepamainomas vasarą, nes tolygiai išsklaido drėgmę, palaiko vienodą kūno temperatūrą. Žiemą linas maloniai šildo. Be to turi antibakterinių savybių, tinka alergiškiems žmonėms. Laidus orui. Kadangi lininis audinys yra labai sunkus ir be galo glamžus sudėtingesnė yra jo priežiūra bei lyginimas.

Lajocelis

Lajocelis (Tencel) - yra funkcionalus pluoštas, gautas iš gamtos. Gaminamas iš medienos, kuri imama tik iš griežtai kontroliuojamų miškų, ribojant medžių kirtimą. Jis yra botaninės kilmės, išgaunamas iš medienos masės, todėl pluoštas suyra gamtoje be jokių neigiamų liekamųjų pasekmių. Tencel audinys yra ekologiškas, patogus ir švelnus. Jis suvienija kitų pluoštų gerąsias savybes: geriau sugeria drėgmę nei medvilnė, yra švelnus kaip šilkas, šiltas kaip vilna ir vėsus kaip linas.

Mikropluoštas

Mikropuoštas (arba mikrofibra) - sintetinis audinys, tai nėra šilkas ar satinas. Tai poliamido ir poliesterio pluošto junginys, kuris plonesnis už visus natūralius pluoštus, net už šilką. Jis yra 100 kartų plonesnis už žmogaus plauką. Naudojant ypatingą technologiją, mikropluoštas įaudžiamas į audinį. Jis gali suderti 7 kartus didesnį kiekį drėgmės negu pats sveria. Specialaus apdirbimo dėka šis audinys švelnus ir malonus liesti, tad dažnai painiojamas su satinu ar net šilku. Tačiau, kaip ir visi sintetiniai pluoštai, mikropluoštas labai smarkiai elektrinasi ir, jei nenorite atsikelti su pasišiaušusiais plaukais, geriau rinkitės natūralaus pluošto patalynę.

RELATED ARTICLES